RegEnor étrend: egészséges lisztek sűrítéshez, habaráshoz, sütéshez, panírozáshoz
Rántás, habarás…, minden magyar háziasszony ismeri és alkalmazza a konyhában. Ám a diéta alatt sokaknak bizony fejtörést okoz, hogy hogyan lehetne alacsony kalóriájú krémleveseket, főzelékeket vagy épp süteményeket készíteni?
Szerencsére, ma már egyre több módszer létezik. Kezdjük máris a legegészségesebbel:
Sűrítés liszt nélkül:
Ételek önmagukkal való sűrítése:
Sokan ismerik, mégis kevesen sűrítik a főzelékeket, krémleveseket önmagukkal. Vagyis a készételből kiveszünk egy részt, leturmixoljuk vagy összetörjük és visszatesszük.
RegEnor recept: Zöldborsó főzelék
- 50 dkg zöldborsó
- 1,5 dl rizstej
- pár szál friss petrezselyem
- 1 csapott evőkanálnyi pirospaprika
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- 1 ek zsír
A borsót átmossuk, majd zsíron, közepes lángon megfuttatjuk egy kicsit. Ezután felöntjük annyi vízzel, hogy félig ellepje. A fokhagymát vékony csíkokra vágjuk és hozzátesszük. Ízlés szerint sózzuk. Amikor megfőtt a borsó, leöntjük a vizet. Az egészből kb 10 dkg főtt zöldborsót kiveszünk és botmixerrel pürésítjük, majd visszatesszük és összekeverjük a többivel. Megszórjuk petrezselyemzölddel.
Reformlisztek a RegEnor étrendben:
Ha, ragaszkodsz a hagyományokhoz, az sem probléma, hiszen ma már sokféle alacsony szénhidráttartalmú, de magas tápértékű liszteket is bevethetsz a Reg-Enor kúra alatt.
Kókuszliszt – mely igen gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, fehérjében és rostokban is. Viszont 75%-kal kevesebb a szénhidráttartalma, mint a búzalisztté. Jellegzetes íze miatt inkább sütéshez javasolt a felhasználása. Reg-Enor-os süteményekhez kiváló alapanyag!
Reg-Enor receptkókuszliszttel: Muffin
- 6 ek. kókuszliszt
- 6 ek. karobpor
- 3 tojás
- 6 ek. kókusztej
- 6 ek. olvasztott zsír
- 6 ek eritrit
- 1 cs sütőpor
- 2 tk. vanília kivonat
Keverd össze külön-külön a száraz és a nedves alapanyagokat. Majd elegyítsd el a két keveréket. 180 fokon 20-25 percig kell sütni.
Amarántliszt (amaránt magyarul disznóparéj) Európában csak a XX. század második felében vált ismertté, míg Dél és Közép-Amerikában az őslakosok alapvető tápláléka volt az amaránt. A gluténmentes táplálkozás egyik kitűnő alapanyaga.
Alacsony szénhidráttartalma mellett, magas a fehérje, ásványi anyag, vitamin valamint rosttartalma is. Sűríthetünk, panírozhatunk és süthetünk vele. Íze semleges, ezért akár sós, akár édes ízű ételekhez bátran felhasználható.
Reg-Enor-os palacsinta recept:
Ebből a mennyiségből 8 db palacsinta lesz.
- 3 db tojás
- 10 dkg amarántliszt
- só ízlés szerint
- 1 dl víz
- 1 dl szódavíz
- zsír (sütéshez
Az egész tojásokat habosra keverjük. Az 1 dl vizet hozzáadva picit habosítunk még rajta. A sóval összeforgatott lisztet belekeverjük, csomómentessé dolgozzuk. Szódavízzel hígítjuk. A zsírt felhevítjük és megsütjük a palacsintákat.
Kukoricaliszt bár kalória és szénhidráttartalmában közel azonos a búzaliszttel, gluténérzékenyek számára kitűnő megoldás. Sárga színét a béta-karotin- és B-6 vitamin tartalmának köszönheti. Gazdag továbbá B1-, B2-, B3-, C-, E-, és K-vitaminban is.
Említésre méltó az ásványi anyag tartalma. Zsírban készült rántásokhoz, panírozáshoz és Reg-Enor-ros süteményhez is ajánlott.
Konjak liszt igazi különlegesség! Nagy vízmegkötő tulajdonsága miatt szószokhoz, pudingokhoz, krémekhez gyakran használt alapanyag a diétás konyhában. De piskótát is készíthetünk belőle. Szintén gluténmentes.
Alacsony a kalória és szénhidrátot tartalmaz, viszont magas rosttartalommal bír. A hagyományos búzalisztből készülő sütemények, kenyérfélék csaknem teljesen azonos állagát lehet a konjac liszt felhasználásával elérni. Levesbetétet készíthetünk belőle tészta helyett:
Reg-Enor-os recept: levesbetétkukorica és konjac liszttel:
- 1 tojás
- 1 teáskanál konjac liszt
- Másfél evőkanál kukorica liszt (kb.30 g)
- Csipet só
- víz
Hozzávalókat alaposan összekeverjük és hagyjuk állni addig, amíg a víz felforr. Ekkor beleszaggatjuk és 2-3 perc alatt készre főzzük.
Szűrőkanállal kiszedjük és hideg vízzel leöblítjük.
Hajdinaliszt a fogyókúra segítője! Szintén gluténmentes. Rosttartalma más gabonafélékhez hasonlítva kiemelkedően magas. Segíti az anyagcserét. A nyomelemek közül vasban, rézben és cinkben bővelkedik. Glikémiás indexe 55-59%, azaz közepesen felszívódó szénhidrát. Közkedvelt a hajdinalisztből készült palacsinta, de sűríthetünk vele főzelékeket is.
Reg-Enor-os tökfőzelék hajdina liszttel sűrítve:
hozzávalók / 2 adag
- 800 g közönséges tök (1 közepes tök)
- 1 ek zsír
- 1 db vöröshagyma
- kapor ízlés szerint
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- 1.5 evőkanál hajdinaliszt
- só ízlés szerint
A tököt megmossuk, lereszeljük, a hagymát felaprítjuk. Egy evőkanálnyi zsíron picit dinszteljük a hagymát, aztán 8-10 percig együtt pároljuk a tökkel, sóval ízesítjük, a friss kaprot csak ezután tesszük bele.A hajdinalisztet és a piros paprikát vízzel hígítjuk, ezzel habarjuk be a tököt. Még kb. 3 percig hagyjuk rotyogni és máris kész van a finom regenoros tökfőzelék!
Rizsliszt, nem véletlenül került az utolsó helyre. Igaz, hogy guténmentes és talán ebben a kategóriában a legolcsóbb. Nem véletlen, hisz rizsliszt igazi szénhidrátbomba. Glikemiás indexe 95!
Vagyis megemeli a vér cukorszintjét. Ennek következtében diéta alatt NEM ajánlom, pedig a legtöbb Reg-Enor-os receptben szerepel.