Reg-Enor receptek és étrendajánlók

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Reg-Enor menü a diéta alatt

Ha problémát jelent, hogy mit egyél a Reg-Enor diéta alatt, épp jó helyen jársz! :)  (Összegyűjtöttem néhány RegEnor recept oldalt. Csak a linkekre kell kattintani majd és máris ötleteket meríthetsz az étrendedhez.)

Megmutatom, hogy a főzés és sütés során nem kell nagy dolgokra gondolni. El lehet készíteni szinte ugyanazokat az ételeket, melyeket eddig is fogyasztottál, csak a tiltott hozzávalókat helyettesítjük be azokkal az összetevőkkel, melyeket a diéta megkíván.

Tehát zsírral főzzünk, süssünk és pároljunk, a tiltott dolgokat pedig minden esetben mellőzzük!

RegEnoros süteményeket már csak akkor iktassunk az étrendedbe, ha beindult a fogyás. Addig koncentráljunk a szalonnára, húsokra, tojásra, zöldségekre és főleg a zsírra és a sok-sok vízivásra.

A legnagyobb probléma az édesség hiánya szokott lenni. Ertitrittel és mandulatejjel elkészített tejberizs vagy valamilyen cukor-, laktóz- és glutén-mentes shake is jó szolgálatot tehet ilyenkor.

Reg-Enor-os étrendajánlók és receptgyűjtemények:Reg-Enor menü

Összegyűjtöttem néhány recept- és étrend gyűjteményt, mely segítségedre lehet.

(Katt a linkre és már olvashatod is!)

Letölthető Reg-Enor-os étrendajánló >>>>>>

RegEnor online szakácskönyv  >>>>

Reg-Enor receptek Zsidek Lászlótól >>>

KÖRETEK, AMIKET BÁTRAN EHETSZ A KÚRA ALATT >>>

RegEnor diétához házilag készített rizstej, kókusztej receptje:

Regenor receptEgyik fájó pont a tejtermékek tilalma. Jó hír viszont, hogy helyettesíteni tudjuk őket.

A tejeket kiválthatjuk növényi tejekkel. Használható tehát rizstej, mandulatej és kókusztej is.

Rizstej elkészítése nagyon egyszerű:

Hozzávalók:

  • 1 csésze főtt rizs
  •  4 dl víz

Elkészítése:

Az egy csészényi jól átfőtt rizst összeturmixolunk két csészényi vízzel. Ízesíthetjük vaníliával vagy/és fahéjjal, ízlés szerint, de önmagában natúran is nagyon jó.  Átszűrjük sűrű szitán és már kész is van.

Kókusztej recept 1 liter mennyiséghez:

Hozzávalók:

  • két csésze kókuszreszelék (10 dkg)
  • 1 liter víz,
  • kis adag vanília őrlemény (vanília rúd kávédarálóban őrölve)

Elkészítése:

A vizet felforraljuk a vaníliával és beleöntjük a kókusz reszeléket. 6-8 percig főzzük, félretesszük és hagyjuk kihűlni. Összeturmixoljuk kb. 5-6 percig, majd sűrű szitán átszűrjük. Adhatunk hozzá eritritet, ízlés szerint. Nagyon finom!

4-5 napig eláll a hűtőben.

A megmaradt reszeléket felhasználhatjuk süteményekbe pl. kókuszgolyóhoz.

Tejbegríz recept:

regenoros tejbegríz

Íme egy egyszerű, mégis nagyon finom tejbegríz recept 4 személyre, rizstejjel vagy kókusztejjel, valamint eritrit-stevia keverékkel és glicinnel édesítve. Ez a recept egy egészséges alternatívát kínál a hagyományos tejbegrízhez, tökéletes választás azok számára, akik kerülik a cukrot vagy laktózt.

Hozzávalók:

  • 1 liter rizstej vagy kókusztej (választható ízlés szerint)
  • 100 g -120 g búzadara (attól függ, hogy melyik sűrűséget szereted jobban)
  • 25 g ghí (elhagyható, de ha regenor kúrázol akkor ajánlott a zsírtartalom miatt és sokkal finomabb, krémesebb lesz így)
  • 2-3 evőkanál eritrit-stevia keverék (ízlés szerint állítható)
  • 1 evőkanál glicin (opcionális, extra édességért)
  • 1 teáskanál vanília kivonat vagy 1 rúd vanília kikapart magjai
  • csipet só
  • karobpor vagy hagyományos holland kakaó keverve a fent felsorolt édesítők valamelyikével

Elkészítés:

  1. Egy közepes méretű edényben melegítsd fel a rizstejet vagy kókusztejet közepes lángon. Vigyázz, hogy ne forrjon fel. Adj hozzá 25 g ghít. Ez segít feloldani az édesítőket és hozzáad egy kellemes, gazdag ízt.
  2. Amikor a tej meleg, de még nem forr, add hozzá az eritrit-stevia keveréket, a glicint (ha használod), a vanília kivonatot vagy a vanília rúd kikapart magjait, és egy csipet sót. Keverd jól el, hogy az édesítők teljesen feloldódjanak.
  3. Szórd bele a búzadarát vékony sugárban, közben folyamatosan kevergetve, hogy elkerüld a csomósodást.
  4. Főzd kis lángon, miközben továbbra is kevergeted, amíg a tejbegríz sűrűsödni nem kezd. Ez általában 5-10 percet vesz igénybe. Ha túl sűrűnek találod, hígíthatod egy kis plusz rizstejjel vagy kókusztejjel.
  5. Amikor elérte a kívánt sűrűséget, vedd le a tűzről, és oszd el tálakba vagy mély tányérokba. Hagyd néhány percig hűlni.
  6. Díszítheted és tovább ízesítheted kakaó vagy karobporral a fentiek szerint elkészítve.
  7. A tejbegrízt melegen vagy hűtve is tálalhatod, ízlés szerint.

Regenoros palacsinta recept:

palacsinta a regenor kúra alatt

Ez a palacsinta tökéletesen illeszkedik a Regenor diétádhoz, amikor egy kis változatosságra vagy édességre vágysz. De továbbra is vedd figyelembe, hogy ez az étel csak ritkán kerüljön az asztalra, és egyszerre maximum két darab fogyasztható belőle.

Hozzávalók:

  • 1 bögre fehér vagy tönköly liszt
  • 1 bögre kókusztej (alternatívaként használhatsz szódát vagy buborékos ásványvizet is)
  • 2 tojás
  • pici édesítő (ajánlott: Diawellness 1:4, mivel nincs mellékíze)
  • csipetnyi só
  • zsír a sütéshez
  • tölteléknek: répalekvár és fahéj

Elkészítés:

  1. Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a pici édesítőt és a csipetnyi sót.
  2. Üsd hozzá a tojásokat és öntsd hozzá a kókusztejet. Ha szeretnéd, hogy a palacsintád kicsit könnyebb legyen, a kókusztej helyett használhatsz szódát vagy buborékos ásványvizet.
  3. Keverd az összetevőket simára, hogy egy homogén palacsintatésztát kapj.
  4. Melegíts fel egy kis zsírt egy serpenyőben közepes lángon. Amikor forró, öntsd bele a tésztát kis adagokban, hogy kör alakú palacsintákat kapj. Süsd aranybarnára mindkét oldalát.
  5. Töltsd meg a palacsintákat répalekvárral, majd szórd meg fahéjjal az extra ízélményért.

Jó étvágyat kívánok! De emlékezz, a Regenor diéta során fontos, hogy mértékkel élvezzük az ilyen típusú finomságokat.

Hamis bundáskenyér (bundásszelet útifűmaghéjjal)

Hozzávalók:

  • 2 tojás
  • 1 púpos evőkanál útifű maghéj
  • pici só
  • zsír a sütéshez

Elkészítés:

  1. Egy tálban keverd össze a tojásokat, az útifű maghéjat és egy csipet sót.
  2. Hagyd állni a keveréket 10 percig, hogy az útifű maghéj megduzzadhasson, így a massza sűrűbbé és homogénebbé válik.
  3. Melegíts fel egy serpenyőt közepes lángon, és adj hozzá zsírt a sütéshez.
  4. Amikor a zsír forró, öntsd bele a massza felét, formálj belőle kis „kenyérke” alakot. Süsd aranybarnára az egyik oldalát, majd óvatosan fordítsd meg, és süsd meg a másik oldalát is.
  5. Ismételd meg a folyamatot a maradék masszával is.

Házi tepertőkrém:

Hozzávalók:

  • 150 g darált tepertő
  • 1 nagy csipet só
  • 1 csipet őrölt bors
  • 1 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
  • 1 teáskanál (tk) pirospaprika
  • zsír, ha szükséges a krém kenhetőségének beállításához

Elkészítés:

Első lépésben összekeverjük a darált tepertőt a sóval, őrölt borssal, aprított fokhagymával, és a pirospaprikával egy közepes méretű tálban. Fontos, hogy minden összetevő jól eloszlassunk.

Ha a krém túlságosan sűrűnek bizonyul, hozzáadunk egy kevés zsírt. Ez segít elérni a kívánt kenhető állagot. Fontos, hogy csak annyi zsírt adjunk hozzá, amennyi szükséges, így elkerülhető, hogy a krém túl folyós legyen.

Kóstoljuk meg a krémet, és szükség szerint fűszerezzük.

Gombapástétom:

 

Hozzávalók:

  • 20 dkg gomba, akár vegyesen is
  • 1 közepes méretű vöröshagyma
  • 1 kápia paprika
  • kakukkfű, só, bors ízlés szerint
  • kacsazsír

Elkészítés:

  1. Először is, apróra vágott vöröshagymánkat kacsazsírban megdinszteljük egy mélyebb serpenyőben vagy egy kisebb lábasban.
  2. Ezután hozzáadjuk a felaprított gombát és a fűszereket, majd addig pároljuk, amíg a gomba puha és aromás nem lesz.
  3. A kápia paprikát apró kockákra vágjuk, majd félretesszük.
  4. Miután a gomba keverék kihűlt, egy kicsit összeturmixoljuk, hogy ne legyen túl darabos, de mégis maradjon benne textúra. Ezt követően belekeverjük az apróra vágott paprikát is.
  5. Az elkészült pástétomot egy tálban hűtőbe helyezzük, hogy szépen megdermedjen.

Tálaláskor a pástétomot kenjük gazdagon pirítósra, így készíthetünk egy isteni finom reggelit vagy vacsorát.

Kolbászos szendvicskrém:

Hozzávalók:

  • 15 dkg puha lángolt vagy füstölt kolbász, kisebb darabokra vágva
  • 3 főtt tojás, finomra reszelve
  • 1 evőkanál rizstejföl (opcionális)
  • ½ fej lilahagyma, apróra vágva
  • 1 evőkanál snidling
  • 1 evőkanál frissen vágott petrezselyemzöld
  • 10 dkg növényi sajt, finomra reszelve (pl. cukkini, vagy karfiolsajt)
  • só és frissen őrölt bors, ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Vegyünk elő egy nagy keverőtálat, és óvatosan keverjük össze benne az összes hozzávalót.
  2. Hagyjuk a krémet legalább 30 percig hűlni a hűtőben, hogy az ízek még jobban összeérjenek és a krém kissé sűrűsödjön.
  3. Közben pirítsuk meg enyhén a kenyérszeleteket. Házi kovászos kenyér használata továbbra is ideális.
  4. A melegített, ropogósra pirított kenyérszeletekre kenjük vastagon a krémet. Ha szeretnénk, gyorsan meg is süthetjük a sütőben vagy Airfryer-ben.

Mustáros sonkakrém:

Alapanyagok 4 személy részére:

  • 80 g sovány sonka
  • 2 evőkanál regenoros mustár
  • 2 evőkanál regenoros majonéz
  • csipet só és őrölt fekete bors
  • 1 csokor metélőhagyma vagy az újhagyma zölde része

Elkészítés:

  1. A sonkát először csíkokra vágjuk.
  2. Egy turmixgépbe helyezzük a sonkacsíkokat, hozzáadjuk a regenoros mustárt, a majonézt és az ízlés szerinti mennyiségű sót, valamint borsot.
  3. Az egészet krémes állagúra turmixoljuk.
  4. A krémet tálalás előtt apróra vágott metélőhagymával vagy újhagyma zöld részével szórjuk meg díszítésként.

Ez a könnyen elkészíthető és tápláló recept tökéletes választás azok számára, akik glutén- és laktózmentes étrendet követnek.

Tavaszi tojáskrém

Hozzávalók:

  • 8 db tojás
  • 1 db piros paprika
  • 2-3 db retek
  • 3-4 szál újhagyma
  • Snidling ízlés szerint
  • 1 kisebb csokor petrezselyemzöld
  • só ízlés szerint
  • frissen őrölt bors ízlés szerint
  • néhány evőkanál regenoros majonéz

Elkészítés:

  1. A tojásokat helyezzük egy nagyobb edénybe, és annyi vízzel öntsük le, amennyi éppen ellepi őket. Lassú tűzön hozzuk forrásba, majd közepes lángon főzzük keményre körülbelül 10-12 percig. Ezt követően azonnal merítsük hideg vízbe, hogy megállítsuk a főzési folyamatot, és hűtsük le őket.
  2. Amíg a tojások hűlnek, aprítsuk fel a zöldségeket: a piros paprikát, retket, újhagymát, snidlinget, és a petrezselyemzöldet is. Egy nagyobb keverőtálba helyezzük őket.
  3. A lehűlt tojásokat pucoljuk meg, majd egy villa segítségével törjük össze őket. Nem szükséges teljesen pépesre törni, egyenletes darabosság is megfelel.
  4. Az összetört tojásokat adjuk a zöldségekhez, majd keverjük össze őket. Ezután adjunk hozzá néhány evőkanál Regenoros majonézt. Keverjük krémes állagúvá. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.
  5. A krémet tegyük hűtőbe, és hagyjuk állni legalább egy órán át, hogy az ízek jól összeérjenek.
  6. Tálaláskor pirítósra kenve kínáljuk, de friss zöldségekkel, például uborkaszeletekkel vagy paprikacsíkokkal is tálalható.

Tojáskrém 2.0

Hozzávalók:

  •    6 db keményre főtt tojás
  •    1 közepes zellergyökér
  •    majonéz ízlés szerint
  •    vegeta ízlés szerint
  •    medvehagyma, zöldhagymaszár ízlés szerint apróra vágva
  •    kb. 1 evőkanál zsír a kenhetőség miatt.
  •    1 közepes vöröshagyma vagy lilahagyma finomra aprítva
  •    fehér bors, ízlés szerint
  •    piros paprika (édes vagy csípős), ízlés szerint

Elkészítés:

  1.  A főtt tojásokat pucold meg, és aprítsd fel kisebb darabokra vagy törj szét egy villa segítségével.
  2.  A zellergyökeret és a vörös- vagy lila hagymát hámozd meg, és aprítsd fel nagyon finomra. Ha van, használhatsz zöldségaprítót a  gyorsabb és finomabb eredményért.
  3. A medve vagy zöldhagymaszárat szintén aprítsd fel apró kockákra.
  4. Egy tálban keverd össze a tojást a zöldségekkel, majd add hozzá a vegetát, zsírt és fűszerezd ízlés szerint fehér borssal és piros paprikával.
  5. Ha szükséges, lazítsd a krémet egy kis majonézzel, hogy kenhető állagot kapj.
  6. Kóstold meg, és szükség esetén utóízesítsd, hogy a végeredmény pont olyan ízvilágú legyen, amilyet szeretsz.
  7. A tojáskrémet tedd hűtőbe, fedd le egy kis időre, hogy az ízek jól összeérjenek.

Padlizsán krém

A padlizsán nem csak finom, de rendkívül sokoldalú zöldség is, amely tökéletes választás lehet, ha Regenor diétát követjük, ahol a tiszta, természetes összetevőkön van a hangsúly. Ez a padlizsánkrém recept tökéletes választás egy könnyed reggelire vagy egy tápláló vacsorára.

Hozzávalók:

  • 360 g sült padlizsán hús
  • 2 nagy csipet só
  • őrölt fekete bors ízlés szerint
  • fél fej lila hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál zsír (tetszés szerinti)
  • pirítós

Elkészítés:

Kezdjük a padlizsánok előkészítésével. Vágjuk őket félbe és helyezzük őket egy sütőtálcára. Süsük őket előmelegített sütőben, 180 °C-on, légkeverés nélkül, körülbelül 50 percig, vagy amíg a belsejük puha és átsült nem lesz.

Amíg a padlizsán sül, készítsük elő a többi hozzávalót. A lila hagymát vágjuk finomra, a fokhagymát pedig törjük át egy fokhagymaprésen.

Amint a padlizsánok megpuhultak, óvatosan kaparjuk ki a belsejüket egy fa kanállal. Fontos, hogy ne használjunk alumínium eszközt, mert az befeketedheti a padlizsán húsát. Törjük össze a padlizsán belsejét egy villával vagy egy konyhai robotgépben, ha krémesebb állagot szeretnénk.

Ízesítsük a padlizsánkrémet sóval, borssal, majd adjuk hozzá a finomra vágott lila hagymát és a fokhagymát. Az egészet alaposan keverjük össze, hogy az ízek jól összeérjenek.

A legjobb, ha frissen készült, ropogós pirítóssal tálaljuk.

Csirkemáj pástétom

Hozzávalók (4-6 adaghoz):

  • 500 g csirkemáj
  • 2-3 evőkanál kacsazsír
  • 1 db vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál szárított majoránna
  • ízlés szerint só (1/2 – 1 teáskanál)
  • 1/2 teáskanál frissen őrölt tarkabors
  • 1/2 mokkáskanál szárított chilipaprika

Elkészítés:

  1. A csirkemájat alaposan megmossuk, majd eltávolítjuk a hártyáit, hogy tiszta májat kapjunk.
  2. Egy közepes méretű lábasban felhevítjük a kacsazsírt. Apróra vágott vöröshagymát adunk hozzá, és átlátszóra pároljuk.
  3. A megtisztított májat a párolódó hagymához adjuk. Ezen a ponton fűszerezzük majoránnával, sóval, frissen őrölt tarkaborssal és egy csipetnyi szárított chilipaprikával. Az apróra vágott fokhagymát is hozzáadjuk, majd fedő alatt, mérsékelt lángon puhára sütjük.
  4. Amint a máj puha lett és a tűzről levettük, hagyjuk langyosra hűlni. Egy evőkanál segítségével áthelyezzük egy késes aprítóba. Fontos, hogy közvetlenül a sütés után ne adjunk hozzá extra zsírt; az edényben maradt zsír elegendő lesz.
  5. A sütés során keletkezett zsiradékot egy tiszta edénybe szűrjük, a szűrőn maradt anyagot is az aprítóba tesszük.
  6. Az aprítóban krémes állagúra dolgozzuk a májat. Ezután a krémet kisebb tálkákba osztjuk, és hagyjuk teljesen kihűlni.

Tálalás:

  • A csirkemáj pástétomot tálaláskor kenyérre kenve, friss zöldségekkel, mint például retek vagy uborka, kiváló előételként vagy könnyű vacsoraként kínálhatjuk.

Cukkinis kence pirítóskenyérre

Hozzávalók:

  • 2 kis cukkini
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál zsír
  • só ízlés szerint
  • frissen őrölt bors ízlés szerint
  • 1 csokor bazsalikom
  • oregáno ízlés szerint

Elkészítés:

  1. A cukkinit megmossuk, meghámozzuk, majd egy nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A reszelés során ügyeljünk arra, hogy a cukkini ne legyen túl nedves; szükség esetén enyhén nyomkodjuk ki a felesleges nedvességet.
  2. Egy mélyebb serpenyőben vagy lábasban hevítsük fel a zsírt. Apróra vágott vöröshagymát és zúzott fokhagymát adunk hozzá, és átlátszóvá pároljuk őket. Ügyeljünk arra, hogy a hagyma ne piruljon meg.
  3. A párolódott hagymához adjuk a lereszelt cukkinit, majd frissen őrölt borssal ízesítjük. Közepes lángon puhára pároljuk. Fontos, hogy csak a főzés vége felé adjuk hozzá a sót, így a cukkini nem enged ki túl sok nedvességet a párolás során.
  4. Amikor a cukkini már majdnem kész, adjuk hozzá a finomra vágott bazsalikomot és ízlés szerint az oregánót. Alaposan keverjük össze, hogy az ízek jól összeérjenek.
  5. Hagyjuk a kencét kihűlni, majd tároljuk hűtőben éjszakára, hogy reggelre tökéletesen ízesített, krémes állagú kencénk legyen.

Tálalás:

  • Reggel, egy frissen pirított kenyérszeletre kenve tálaljuk. Kiváló választás egy gyors, de tápláló és ízletes reggelihez.

Tipp:

  • Ez a kence nem csak reggelire tökéletes, hanem könnyű vacsorának is kiváló, friss zöldségekkel vagy salátával kiegészítve.

Kukoricás kence

Hozzávalók:

  • 1 db konzerv kukorica (lecsöpögtetve)
  • 2-4 gerezd összezúzott fokhagyma (ízlés szerint)
  • 1 evőkanál zsír
  • 2 csipet só
  • 1 kávéskanál oregánó
  • 1 kávéskanál kakukkfű
  • 2 csipet bors

Elkészítés

Egy közepes méretű serpenyőben melegítsd fel a zsírt.

Add hozzá a lecsöpögtetett kukoricát és az összezúzott fokhagymát, majd párold őket puhára. Figyelj arra, hogy az alacsony lángon történő, lassú párolás segít megőrizni az ízeket és az aromákat.

Amikor a kukorica már puha, szórd hozzá a sót, oregánót, kakukkfüvet és a borsot. Keverd össze őket, hogy a fűszerek egyenletesen eloszlanak.

Használj botmixert, hogy a keveréket sima kencévé turmixold. Ha szereted a darabosabb állagot, kevesebb ideig turmixold.Hagyd a kencét kihűlni, mielőtt felkennéd a választott alapra. Tálald pirítós kenyérrel, puffasztott rizzsel vagy abonettel.

Sárgaborsó krém

Hozzávalók:

  • 20 dkg sárgaborsó
  • 1 kis fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 babérlevél
  • só, ízlés szerint
  • őrölt fekete bors, ízlés szerint
  • 1 evőkanál regenoros mustár
  • ízlés szerint őrölt kömény
  • citromlé, ízlés szerint
  • 1-2 evőkanál zsír

Elkészítés:

  1. Az előkészítés kezdete a sárgaborsó előzetes beáztatásával történik az elkészítés előtti este. Ezzel a lépéssel jelentősen csökken a főzési idő és elősegíti a borsó megpuhulását.
  2. A következő napon a borsó áztatóvizét leöntjük, majd körülbelül két és félszeres mennyiségű friss vízben, a megpucolt egész hagymával, egy egész gerezd fokhagymával, a babérlevéllel és sóval ízlés szerint felteszük főni.
  3. Főzés közben figyeljünk arra, hogy a borsó teljesen megpuhuljon, és krémes állagot kapjunk. Ezt követően a babérlevelet eltávolítjuk.
  4. A már puha borsóhoz hozzáadjuk a maradék, apróra zúzott fokhagymagerezdet és az 1-2 evőkanál zsírt. Egy botmixer segítségével simára pépesítjük az egészet.
  5. A pépesített borsót ízesítjük frissen őrölt fekete borssal, regenoros mustárral, ízlés szerint citromlével, valamint őrölt köménnyel. Mindent alaposan elkeverünk, hogy a fűszerek jól összeolvadjanak a krémmel.
  6. A krémet ezután hűtőbe helyezzük, hogy ízek jól összeérjenek és a krém kissé sűrűsödjön.
  7. Tálalás előtt a krémet alaposan átkeverjük, hogy a hűtés során esetlegesen képződött sűrűbb részek ismét krémes állagot kapjanak.
  8. Tálaláskor a sárgaborsókrémet pirítóssal és friss, ropogós zöldségekkel kínáljuk, így egy könnyű, mégis ízletes ételt kapunk.

Brokkolikrém

Hozzávalók:

  • 500 g brokkoli
  • 3 evőkanál ízesített zsír (pl. fokhagymás vagy zöldfűszeres)
  • 1 közepes méretű vöröshagyma, apróra vágva
  • 1 gerezd fokhagyma, aprítva vagy zúzva
  • 2 evőkanál frissen facsart citromlé
  • só, frissen őrölt fekete bors és szárított bazsalikom ízlés szerint

Elkészítési mód:

  1. Egy közepes méretű edényben kevés vízben puhára pároljuk a rózsáira bontott brokkolit és az apróra vágott vöröshagymát. A brokkoli legyen puhára párolva, de még mindig élénkzöld színű, hogy megőrizze tápanyagtartalmát és friss ízét.
  2. Amikor a brokkoli és a hagyma megpuhult, adjuk hozzá az aprított vagy zúzott fokhagymát, és pároljuk még egy-két percig, hogy a fokhagyma íze átjárja a zöldségeket.
  3. Zárjuk le a hőforrást, és adjuk hozzá a frissen facsart citromlevet, majd ízlés szerint fűszerezzük sóval, frissen őrölt fekete borssal és egy csipetnyi szárított bazsalikommal. Az ízesített zsírt is ebben a lépésben keverjük hozzá, hogy szépen eloszlassa ízét a krémben.
  4. Egy botmixer segítségével turmixoljuk simára az egészet. Ha szükséges, kevés vízzel vagy zöldséglevessel hígíthatjuk a krémet, hogy elérjük a kívánt állagot.
  5. Kóstoljuk meg, és ha szükséges, utóízesíthetjük.

Tálalás előtt díszíthetjük friss bazsalikomlevéllel. Tálalhatjuk melegen, mint előételt vagy könnyű vacsorának pirítóssal.

Zakuszka

Hozzávalók:

  • 2 db padlizsán (kb. 90 dkg)
  • 6 db kápia paprika
  • 2 fej hagyma
  • 1,5 dl sűrített paradicsomlé
  • zsír
  • 1-2 db babérlevél
  • só, bors, egy csipetnyi csili paprika
  • egy teáskanál eritrit

Elkészítés:

Először is a padlizsánokat és 3 db kápia paprikát egy tepsibe helyezzük, és együtt megsütjük a sütőben (az eredeti recept szerint sütőlapon vagy parázson kellene sütni).

Miután kész, megpucoljuk a padlizsánokat és a paprikákat, kicsit besózzuk őket, és egy nylon zacskóval lefedett tányéron hagyjuk állni egy ideig. Ezt követően könnyedén lehúzzuk a héjukat.

A maradék 3 db kápia paprikát és a hagymákat ledaráljuk vagy késes aprítóban szecskázzuk.

Egy lábosban zsírt melegítünk, belehelyezzük a hagymás-paprikás keveréket, sózzuk, és dinszteljük.

Ezután hozzáadjuk a megsült és felaprózott padlizsánt, a sült paprikát, valamint a paradicsomlevet. Belekeverjük a babérleveleket, borsot, sót, csilit és egy kis eritritet. Az egészet 3-4 percig főzzük.

Tojás gofri

Hozzávalók (két személyre):

  • 4 db tojás
  • 3-4 csipet só
  • 1 marék apróra kockázott friss zöldség
  • 1 csipet oregánó (opcionális)
  • 1 csipet bors
  • szükség szerint zsír a sütéshez
  • ízlés szerint csirkemellsonka a tálaláshoz

Elkészítés:

Az összes hozzávalót egy tálban összekeverjük. Ezután előmelegített gofri sütőben aranybarnára sütjük. Amint elkészült, melegen tálaljuk, tetejére helyezzük a csirkemellsonkát, majd finoman félbehajtva tálaljuk.

Cukkini gofri

Hozzávalók:

  • 2 db cukkini, lereszelve
  • fél fej hagyma, finomra reszelve
  • 2 db tojás
  • só és bors ízlés szerint
  • egy gerezd fokhagyma, zúzva vagy apróra vágva
  • 1 evőkanál olvasztott zsír
  • egy kevés liszt, hogy a tészta megfelelő állagú legyen

Elkészítés:

Keverjük össze alaposan a lereszelt cukkinit, a reszelt hagymát, a tojásokat, sót, borsot, fokhagymát, az olvasztott zsírt és annyi lisztet, hogy egy sűrű, de formázható tésztát kapjunk.

A keveréket gofri sütőben, vagy ha nincs ilyenünk, palacsinta sütőben is kisüthetjük. Mindkét esetben figyeljünk arra, hogy aranybarnára és ropogósra süljön. Próbáljátok ki, garantáltan nagy sikert arat! 😊

Zellerropogós

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb, megtisztított zellergumó, nagy lyukú reszelőn lereszelve
  • 1 közepes sárgarépa, szintén lereszelve (csak a szín miatt) 🙂
  • 1 tojás
  • 1 duci zúzott fokhagyma
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 csokor apróra vágott petrezselyem
  • 3-4 evőkanál fehér tönkölyliszt vagy rizsliszt
  • kevés víz az állításhoz

Elkészítés:

A lereszelt zellert és sárgarépát keverjük össze a tojással, a zúzott fokhagymával, ízlés szerint sóval és borssal, valamint az apróra vágott petrezselyemmel.

Adjunk hozzá 3-4 evőkanál lisztet (tönköly vagy rizs) és annyi vizet, hogy jól formázható, de nem túl lágy masszát kapjunk.

Formázzunk a masszából pogácsákat.

Egy serpenyőben kevés zsírban süssük őket mindkét oldalukon ropogósra.

Tálaláskor szórjuk meg nagyszemű sóval a tetejét.

Ezzel a zellerropogóssal nem csak egy új ízvilágot hozhatsz a konyhába, de a zeller és a sárgarépa egészséges előnyeit is élvezheted. Jó étvágyat! 😋😋😋

Katalán kenyér

Egy gyors és meleg reggeli, ami garantáltan feldobja a reggeleket:

Hozzávalók:

  • 1 db bagett (nagyobb méretű, körülbelül 350 g)
  • 4-6 db paradicsom (összesen kb. 600 g)
  • 50 ml zsír

Elkészítés:

A bagettet először hosszában félbevágjuk. Egy serpenyőben a zsírt felforrósítjuk, majd a bagett felvágott oldalát megpirítjuk benne, hogy szép aranybarna és ropogós legyen. A paradicsomokat felvágjuk, és a még meleg, pirított bagett felületét alaposan bedörzsöljük a paradicsom belsejével.

Tipp az ínyenceknek: A paradicsomos dörzsölés előtt egy kevés fokhagymával is átdörzsölhetjük a bagettet egy kis extra ízért. Továbbá, ha szeretnénk, pirított bacon darabokat is szórhatunk a tetejére egy kis füstös ízért.

Ez a katalán kenyér tökéletes választás lehet egy gyors, de ízletes és tápláló reggelire. Egyszerűen elkészíthető, és rengeteg variációval kísérletezhetünk, hogy mindenki ízlésének megfelelően alakíthassuk. Jó étvágyat!

Házi disznósajt

A házi disznósajt készítése nemcsak hagyományőrzés, de egy olyan folyamat is, ahol teljes mértékben szabályozhatjuk, hogy milyen alapanyagokat és fűszereket használunk. A végeredmény egy ízletes, személyre szabott csemege, ami bármilyen alkalomra tökéletes választás lehet.

Itt egy egyszerű recept, amellyel saját disznósajtot készíthetsz:

Hozzávalók:

  • 5 kg vegyesen (fél disznfej, 2 szív, 2 nyelv, bőrke, kb. 1 kg dagadó)

Fűszerezéshez:

  • 10 dkg só
  • 1,5 dkg bors
  • 5 dkg pirospaprika
  • 1,5 dkg fokhagyma
  • szegfűbors (opcionális)

Elkészítés:

A húst és a hozzávalókat legalább 2 órán át főzzük puhára. Amíg még meleg, felcsíkozzuk az előkészített húsokat. Ízlés szerint fűszerezzünk, és ne feledkezzünk meg a kóstolásról sem!

A felcsíkozott és ízlés szerint fűszerezett húst langyos vízbe áztatott műbélbe töltjük. Ügyeljünk rá, hogy a bél jó szorosan legyen elkötve. Tűvel szurkáljuk meg a beleket, hogy a főzés során a levegő távozhasson belőlük.

A megtöltött beleket még fél órán át forró vízben főzzük. Végül a disznósajtot hideg helyen, valamilyen súllyal lesúlyozva tároljuk, hogy a felesleges levegő kimenjen belőle és tömör legyen a szerkezete.

Ezzel a módszerrel a disznósajtunk garantáltan csak azokat az összetevőket tartalmazza, amelyeket mi magunk választottunk, és olyan ízvilágú lesz, amilyet csak szeretnénk.

Muffin formában sült tojás – többféle ízesítésben

A Regenor diéta során nagyszerű ötlet a muffin formában sült tojás, ami nem csak ízletes, de változatosan is elkészíthető, így sosem lesz unalmas. Itt egy egyszerű, mégis sokoldalú recept, amit reggelire vagy vacsorára is beilleszthetünk.

Hozzávalók:

  • tojások (annyi, ahány muffint szeretnél)
  • só, bors ízlés szerint
  • tetszés szerinti hozzávalók: spenót, apróra vágott hagyma, előre megsütött bacon csíkok, apróra vágott gomba, vagy bármi más, ami belefér a diétádba és megkívánsz.

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Egy muffin sütőformát kenj ki zsírral vagy használj sütőpapír kosarakat, hogy könnyebben ki tud tálalni.A tojásokat verd fel egy nagy tálban, ízesítsd sóval és borssal.

Keverd hozzá az előkészített, tetszés szerinti hozzávalókat. Lehet ez spenót, finomra vágott hagyma, elősütött és apróra vágott bacon, aprított gomba, vagy bármi más.

Öntsd a keveréket a muffin formákba, de ne töltsd tele őket, hagyj helyet a sütés során való növekedéshez. Süsd a tojásmuffinokat a sütőben kb. 20-25 percig, vagy amíg meg nem szilárdulnak és szépen meg nem pirulnak a tetejük.

Tálalás előtt hagyjuk őket néhány percig hűlni a formában, majd óvatosan emeljük ki őket. Ezek a tojásmuffinok tökéletesek reggelire egy gyors, tápláló indításhoz, ebédre egy könnyű salátával, vagy akár vacsorára is, ha valami egyszerű, mégis laktató ételt keresel.

Karfiol muffin

Hozzávalók:

  • egy kis fej karfiol
  • szeletelt bacon
  • 4 db tojás
  • só, bors
  • zsír a forma kikenéséhez

Elkészítés:

Kezdésként a karfiolt sós vízben puhára főzzük, majd alaposan lecsepegtetjük. A muffin formákat vékonyan bekenjük zsírral, hogy semmi se ragadjon le. Ezután minden egyes formát kibélelünk egy-egy szelet baconnel, amely nem csak ízletes, de dekoratív is lesz.

A karfiolt kisebb darabokra törve belehelyezzük a baconnal bélelt formákba. A tojásokat felverjük, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd ezt a keveréket óvatosan ráöntjük a karfiolra a formákban.

Előmelegített sütőben, 180 °C-on sütjük őket, amíg szép aranybarna nem válnak a tetejük.

Ez a karfiol muffin nem csak egészséges, de rendkívül finom is, ráadásul a bacon ropogós textúrája kiválóan harmonizál a karfiol lágy ízével.

Regenoros köret:

Karfiol nokedli

Hozzávalók: (2-3 főre)

  • 30 dkg karfiol
  • 20 dkg édesburgonya
  • 1 közepes fej hagyma
  • 1 db tojás
  • fehér tönkölyliszt, amennyit a tészta felvesz
  • 1 evőkanál olvasztott zsír
  • só, ízlés szerint

Elkészítés:

  1. A karfiolt rózsáira szedjük, az édesburgonyát és a hagymát meghámozzuk, majd felkockázzuk.
  2. Egy késes aprítóban az előkészített zöldségeket durvára aprítjuk.
  3. Serpenyőben az olvasztott zsíron megpirítjuk a hagymát, majd hozzáadjuk az aprított zöldségeket. Sózzuk, és kis lángon, lefedve puhára pároljuk.
  4. A megpárolt zöldségeket pépesre turmixoljuk.
  5. A zöldségpüréhez hozzáadjuk a tojást és annyi lisztet, hogy a tészta nokedli sűrűségét elérje.
  6. A nokedli tésztát a szokásos módon, sózott, forrásban lévő vízbe szaggatjuk. Amint a nokedlik a felszínre jönnek, leszűrjük őket.
  7. A leszűrt nokedliket kevés olvasztott zsírral meglocsoljuk és összeforgatjuk.

Pikáns kölesgombócok

Hozzávalók:

  • 2 pohár köles
  • 1 db tojás
  • 1 evőkanál paradicsompüré
  • 2 evőkanál rizsliszt
  • őrölt pirospaprika, ízlés szerint
  • só, ízlés szerint
  • kevés citromlé a főzővízbe

Elkészítés:

  1. A kölest megfőzzük kb. 15 perc alatt, amíg puha nem lesz.
  2. A főtt kölest egy nagy tálba tesszük, hozzáadjuk a tojást, a paradicsompürét, a rizslisztet, egy csipetnyi őrölt pirospaprikát és sót. Az összetevőket alaposan összekeverjük és jól összedolgozzuk, mintha tésztát gyúrnánk.
  3. A kapott tésztából kis golyókat, vagy gombócokat formálunk.
  4. Fazékban kevés vizet forralunk fel, sóval és néhány csepp citromlével ízesítjük. Amikor a víz forr, óvatosan belerakjuk a készített gombócokat, és felfőzzük őket. A gombócok késznek számítanak, amikor feljönnek a víz felszínére.
  5. A kifőtt gombócokat egy tányérra szedjük. Tálaláskor ízlés szerint leönthetjük szósszal, például egy keverékkel, amely paradicsompürét, apróra vágott fokhagymát, petrezselymet és egy kevés sót tartalmaz.

Regenoros mustár

Hozzávalók 30 dkg mustárhoz:

  • 10 dkg mustármag
  • 1,5 dl citromlé
  • 1 dl víz
  • 1 teáskanál őrölt fehérbors
  • 2 teáskanál őrölt koriander
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • 1 fél teáskanál stevia
  • 1 mokkáskanál természetes, nem finomított só

Elkészítés:

  1. Kezdjük a mustármagokat finomra őrölni egy kávédaráló segítségével. Ez adja meg a mustár alapját és textúráját.
  2. Az őrölt mustármagot keverjük össze 1,5 dl citromlével. A keveréket egy tálban lefedve helyezzük a hűtőbe, és hagyjuk állni 24 órán keresztül. Ez idő alatt a mustármag felszívja a citromlé aromáját, és kezd kifejlődni a mustár karakteres íze.
  3. Másnap vegyük elő a mustár alapkeverékét, és adjuk hozzá az előre elkészített fűszerkeveréket: 1 teáskanál őrölt fehérbors, 2 teáskanál őrölt koriander, 1 teáskanál őrölt római kömény, 1 fél teáskanál stevia, valamint 1 mokkáskanál természetes, nem finomított sót. Öntsünk hozzá 1 dl vizet, hogy a mustár keveréke megfelelően krémes és kenhető állagú legyen.
  4. A jól összekevert mustárt ismét lefedve tegyük vissza a hűtőbe, és hagyjuk „pihenni” néhány napig. Ez az érlelési idő lehetővé teszi, hogy a fűszerek teljesen összeolvadjanak a mustáralappal, és így a végeredmény egy gazdag ízvilágú, házi készítésű mustár legyen.

Tálalás és tárolás:

A házi mustárt tiszta, jól záródó üvegben tároljuk a hűtőben. Így hetekig, sőt akár hónapokig is eltartható, ízének fokozatosan még további fejlődésére számíthatunk. Tökéletes kiegészítője lehet különféle húsételeknek, szendvicseknek, salátáknak.

Regenoros majonéz

Hozzávalók 4 adagra:

  • 1 db tojás
  • olvasztott kacsazsír
  • 1 teáskanál citromlé

  • bors

Elkészítés:

  1. Győződjünk meg róla, hogy minden hozzávalónk körülbelül azonos hőmérsékletű. Ez különösen fontos a tojás és a kacsazsír esetében, mivel segít elkerülni a majonéz szétválását.
  2. Egy magas falú edényben helyezzük a tojást. Habverővel keverjük habosra, majd további folyamos keverés közben óvatosan – szinte cseppekként – csorgassuk rá az olvasztott, de nem forró kacsazsírt. Ha már megfelelő az állaga a majonéz alapnak és elég krémes, akkor ne tegyünk hozzá több zsírt. Ekkor ízesítjük citromlével, sóval, borssal.
  3. Az elkészült majonézt azonnal felhasználhatjuk, vagy légmentesen lezárva hűtőbe helyezhetjük, ahol néhány napig eltartható.

Bízom benne, hogy sikerül elég változatos étrendet összeállítani a kúra alatt.

Jó egészséget, és sikeres fogyást kívánok!

Ildikó :)