(Kattints a gombra, küld el az üzenetet, hamarosan válaszolok e-mailben.)

regenor menü karácsonyra

Karácsonyi RegEnor menü bűntudat nélkül

A magyar ünnepek nálunk általában a nagy családi lakomákról szólnak, ami komoly kihívás jelentek olyankor, amikor éppen Regenor-kúrát végzünk.

A jó hír viszont az, hogy a Regenor étrend karácsonykor is tökéletesen tartható, csak néhány alapelvet kell következetesen betartanunk.

A következő útmutató abban segít, hogy az ünnepek alatt se “bűnözzünk”, mégis finom, laktató, magyaros ételeket tegyünk az asztalra.

A RegEnor étrend alapelvei (röviden)

Az ünnepi menü összeállításához fontos tisztában lenni azzal, mi fér bele a Regenor étrendbe és mi nem.

Ami megengedett:

  • Állati zsiradék: sertészsír, kacsazsír, libazsír, marhazsír
  • Húsok, halak, tojás
  • Zöldségek (szinte minden formában)
  • Lassan felszívódó szénhidrátok mértékkel: barnarizs, gersli (árpagyöngy),bulgur, csicseriborsó, batáta (édesburgonya)
  • Növényi tejek (cukormentesen) a tejtermékek helyett
  • Rántás használható, de csak minimális liszttel, noha a habarást kerüljük.

Ami TILOS:

  • Növényi olajok (napraforgó, oliva, kókusz stb.)
  • Ecetes savanyúságok
  • Olajos magvak (dió, mák, mandula, mogyoró stb.)
  • Cukor, méz, lisztkrémek, tejszín, vaj
  • Gyümölcsök többsége – kivéve: citrom, lime, fehér húsú grapefruit, gránátalma

Fermentált savanyúságok 

Mivel ecetes savanyúságok nem fogyaszthatók, helyettük az alábbiak kerülhetnek a karácsonyi asztalra:

Hordós savanyú káposzta

Az egyik legjobb Regenor-barát alapanyag – nemcsak savanyúságként, hanem töltött káposztához is tökéletes.

Kovászos uborka

Télen is elkészíthető melegvizes módszerrel.

Sóval, vízzel fermentált zöldségek

Pl.: répa, karfiol, karalábé, káposzta – ecet nélkül.

Ezek a savanyúságok támogatják az emésztést és remekül illenek a húsos fogások mellé.

Regenoros halászlé karácsonykor

Halászlé – bajai vagy szegedi, de tészta nélkül

A halászlé sok családban a szentesti vacsora része – és jó hír, hogy Regenorosan is kiváló választás.

Bajai halászlé – mindössze 5 hozzávalóból

A bajai halászlé a magyar konyha egyik legegyszerűbb, mégis legzamatosabb fogása, amely tökéletesen illik a Regenor étrendhez, ha tészta nélkül fogyasztod.

A klasszikus bajai halászlé titka, hogy csak öt dolog kell hozzá: hal, víz, hagyma, paprika, só,Semmi más!
Nincs rántás, nincs habarás, nincs olaj, nincs felesleges hozzávaló – és éppen ettől olyan tiszta, erőteljes az íze.

A halászlé így nemcsak Regenor-kompatibilis, hanem kifejezetten ajánlott választás karácsony estéjén.
A tradicionális bajai halászlé eredetileg gyufatésztával készül, de a kúra alatt a tésztát egyszerűen elhagyjuk, és máris tökéletesen beilleszthető az étrendbe.

Szegedi halászlé – tartalmas, passzírozott alaplével

A szegedi halászlé a bajai változathoz képest sűrűbb, testesebb, mert az alaplevet passzírozzák, így több íz és halhús kerül a lébe.

A megtisztított halak egy részét csonttal, fejjel együtt főzzük: hagymával, fokhagymával, sóval és őrölt paprikával, bő vízben. Az alaplevet lassú tűzön 2–2,5 órán át főzzük, majd átpasszírozzuk, hogy a hal csontjáról minden értékes rész belekerüljön a lébe.

Közben a félretett halfiléket beirdaljuk, felkockázzuk és enyhén sózzuk.
Az elkészült, passzírozott alaplevet felforraljuk, hozzáadjuk a halfilé kockáit, és 10 perc alatt készre főzzük.

A végeredmény egy sűrű, telt ízű, karakteres halászlé, amelyet eredetileg friss kenyérrel, regenor kúra alatt kenyér nélkül fogyasszunk el!

karácsony menü regenor kúra alatt: töltött káposzta

A mi tavalyi töltött káposztánk. Saját készítés…

Erdélyi töltött káposzta – családi recept, ahogy édesanyámtól tanultam

Ez a töltött káposzta recept számomra különösen kedves, mert édesanyámtól tanultam, ő pedig Erdélyből származik, és egész gyerekkorom karácsonyának meghatározó íze volt. Amikor először készítettem el saját magam – két éve –, a gyerekeim szerint ugyanolyan finom lett, mint az övé (bár nekem az anyukámé a legfinomabb…). Nálunk ez a fogás elmaradhatatlan! 😋

Hozzávalók:

  • 2 kg dagadó (jó zsíros, ettől lesz szaftos és omlós)
  • 0,5 kg rizs, vagy gersli (regenorosabb, lassan felszívódó szénhidrát)
  • 6 nagy fej vöröshagyma
  • sertészsír / kacsazsír
  • só, törött bors, őrölt pirospaprika
  • 2 nagy fej fejes káposzta
  • sűrített paradicsom (cukormentes)

Ekkora adagból akár 35–40 gombóc is lesz. Én általában 25-öt főzök ki, a maradékot pedig lefagyasztom, mert imádjuk karácsony után újra elővenni.

Elkészítés röviden

  1. A hagyma alap
    Az apróra vágott vöröshagymát bő zsíron megdinsztelem, majd hagyom langyosra hűlni.

  2. A töltelék összeállítása
    A dinsztelt hagymát a darált dagadóhoz keverem.
    Hozzáadom a rizst vagy a gerslit, sót, borsot, pirospaprikát, és kézzel jól átdolgozom, hogy egynemű legyen.

  3. A káposztalevelek előkészítése
    A két nagy fej fejes káposztát forró, sós vízzel leforrázom.
    A levelek erét kivágom, majd szépen lefejtem a leveleket a töltéshez.

  4. A töltés és rétegezés
    A káposztalevelekbe gombócokat csavarok.
    A fazék aljára is teszek néhány káposztalevelet, erre kerülnek a megtöltött gombócok.

  5. Felöntés és főzés
    Sűrített paradicsommal és vízzel öntöm fel, még egyszer megsózom.
    Először felforralom, majd 1,5–2 órán át lassú tűzön főzöm.

  6. Pihentetés és tálalás
    A főzés után hagyom a forró lében állni még egy kicsit,
    hogy a rizs vagy a gersli teljesen megpuhuljon és felvegye az ízeket.

regenoros sutemény

Regenoros sütemény az ünnepekre: csokik Brownie céklával

Hoztam egy Regenoros desszertet is, hogy az ünnepek alatt ne maradjatok süti nélkül.

Az ünnepi ételek mellé mindig jólesik egy kis édesség – és bár a Regenor étrend szigorú, mégis lehet olyan desszertet készíteni, amely teljesen belefér. Ez az csokis brownie céklával nemcsak finom és szaftos, hanem tökéletesen illeszkedik a kúrába, hiszen nincs benne tej, cukor, kakaó vagy olajos mag.

Hozzávalók a tésztához:

  • 40 dkg főtt, puhára turmixolható cékla
  • 10 dkg állati zsír (sertészsír vagy kacsazsír)
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet fahéj
  • 1 csipet őrölt gyömbér
  • 25 dkg édesítőszer (eritrit/stevia tetszés szerint)
  • 4 tojás
  • 10 dkg tönköly liszt
  • 4 dkg karobpor (vagy holland kakaópor, ha nem szigorúan Regenoros)
  • mehet bele egy kis vanília aroma is (opcionális)

Elkészítés:

  1. Mindent a turmixba!
    A hozzávalókat tedd egy nagy teljesítményű turmixgépbe, és dolgozd össze sima, krémes, kissé folyós tésztává.

  2. Előkészítés:
    Öntsd a masszát sütőpapírral bélelt, kisebb méretű tepsibe.

  3. Sütés:
    Süsd 180°C-on kb. 30-35 percig, amíg a közepe még szaftos, a teteje pedig szép fényes lesz.

Tipp:

Ez a süti rendkívül tömény és laktató, így mértékkel fogyaszd, de garantáltan megédesíti az ünnepi Regenor menüt!