
Karácsonyi RegEnor menü bűntudat nélkül
A magyar ünnepek nálunk általában a nagy családi lakomákról szólnak, ami komoly kihívás jelentek olyankor, amikor éppen Regenor-kúrát végzünk.
A jó hír viszont az, hogy a Regenor étrend karácsonykor is tökéletesen tartható, csak néhány alapelvet kell következetesen betartanunk.
A következő útmutató abban segít, hogy az ünnepek alatt se “bűnözzünk”, mégis finom, laktató, magyaros ételeket tegyünk az asztalra.
A RegEnor étrend alapelvei (röviden)
Az ünnepi menü összeállításához fontos tisztában lenni azzal, mi fér bele a Regenor étrendbe és mi nem.
Ami megengedett:
- Állati zsiradék: sertészsír, kacsazsír, libazsír, marhazsír
- Húsok, halak, tojás
- Zöldségek (szinte minden formában)
- Lassan felszívódó szénhidrátok mértékkel: barnarizs, gersli (árpagyöngy),bulgur, csicseriborsó, batáta (édesburgonya)
- Növényi tejek (cukormentesen) a tejtermékek helyett
- Rántás használható, de csak minimális liszttel, noha a habarást kerüljük.
Ami TILOS:
- Növényi olajok (napraforgó, oliva, kókusz stb.)
- Ecetes savanyúságok
- Olajos magvak (dió, mák, mandula, mogyoró stb.)
- Cukor, méz, lisztkrémek, tejszín, vaj
- Gyümölcsök többsége – kivéve: citrom, lime, fehér húsú grapefruit, gránátalma
Fermentált savanyúságok
Mivel ecetes savanyúságok nem fogyaszthatók, helyettük az alábbiak kerülhetnek a karácsonyi asztalra:
✔ Hordós savanyú káposzta
Az egyik legjobb Regenor-barát alapanyag – nemcsak savanyúságként, hanem töltött káposztához is tökéletes.
✔ Kovászos uborka
Télen is elkészíthető melegvizes módszerrel.
✔ Sóval, vízzel fermentált zöldségek
Pl.: répa, karfiol, karalábé, káposzta – ecet nélkül.
Ezek a savanyúságok támogatják az emésztést és remekül illenek a húsos fogások mellé.

Halászlé – bajai vagy szegedi, de tészta nélkül
A halászlé sok családban a szentesti vacsora része – és jó hír, hogy Regenorosan is kiváló választás.
Bajai halászlé – mindössze 5 hozzávalóból
A bajai halászlé a magyar konyha egyik legegyszerűbb, mégis legzamatosabb fogása, amely tökéletesen illik a Regenor étrendhez, ha tészta nélkül fogyasztod.
A klasszikus bajai halászlé titka, hogy csak öt dolog kell hozzá: hal, víz, hagyma, paprika, só,Semmi más!
Nincs rántás, nincs habarás, nincs olaj, nincs felesleges hozzávaló – és éppen ettől olyan tiszta, erőteljes az íze.
A halászlé így nemcsak Regenor-kompatibilis, hanem kifejezetten ajánlott választás karácsony estéjén.
A tradicionális bajai halászlé eredetileg gyufatésztával készül, de a kúra alatt a tésztát egyszerűen elhagyjuk, és máris tökéletesen beilleszthető az étrendbe.
Szegedi halászlé – tartalmas, passzírozott alaplével
A szegedi halászlé a bajai változathoz képest sűrűbb, testesebb, mert az alaplevet passzírozzák, így több íz és halhús kerül a lébe.
A megtisztított halak egy részét csonttal, fejjel együtt főzzük: hagymával, fokhagymával, sóval és őrölt paprikával, bő vízben. Az alaplevet lassú tűzön 2–2,5 órán át főzzük, majd átpasszírozzuk, hogy a hal csontjáról minden értékes rész belekerüljön a lébe.
Közben a félretett halfiléket beirdaljuk, felkockázzuk és enyhén sózzuk.
Az elkészült, passzírozott alaplevet felforraljuk, hozzáadjuk a halfilé kockáit, és 10 perc alatt készre főzzük.
A végeredmény egy sűrű, telt ízű, karakteres halászlé, amelyet eredetileg friss kenyérrel, regenor kúra alatt kenyér nélkül fogyasszunk el!

A mi tavalyi töltött káposztánk. Saját készítés…
Erdélyi töltött káposzta – családi recept, ahogy édesanyámtól tanultam
Ez a töltött káposzta recept számomra különösen kedves, mert édesanyámtól tanultam, ő pedig Erdélyből származik, és egész gyerekkorom karácsonyának meghatározó íze volt. Amikor először készítettem el saját magam – két éve –, a gyerekeim szerint ugyanolyan finom lett, mint az övé (bár nekem az anyukámé a legfinomabb…). Nálunk ez a fogás elmaradhatatlan! 😋
Hozzávalók:
- 2 kg dagadó (jó zsíros, ettől lesz szaftos és omlós)
- 0,5 kg rizs, vagy gersli (regenorosabb, lassan felszívódó szénhidrát)
- 6 nagy fej vöröshagyma
- sertészsír / kacsazsír
- só, törött bors, őrölt pirospaprika
- 2 nagy fej fejes káposzta
- sűrített paradicsom (cukormentes)
Ekkora adagból akár 35–40 gombóc is lesz. Én általában 25-öt főzök ki, a maradékot pedig lefagyasztom, mert imádjuk karácsony után újra elővenni.
Elkészítés röviden
-
A hagyma alap
Az apróra vágott vöröshagymát bő zsíron megdinsztelem, majd hagyom langyosra hűlni. -
A töltelék összeállítása
A dinsztelt hagymát a darált dagadóhoz keverem.
Hozzáadom a rizst vagy a gerslit, sót, borsot, pirospaprikát, és kézzel jól átdolgozom, hogy egynemű legyen. -
A káposztalevelek előkészítése
A két nagy fej fejes káposztát forró, sós vízzel leforrázom.
A levelek erét kivágom, majd szépen lefejtem a leveleket a töltéshez. -
A töltés és rétegezés
A káposztalevelekbe gombócokat csavarok.
A fazék aljára is teszek néhány káposztalevelet, erre kerülnek a megtöltött gombócok. -
Felöntés és főzés
Sűrített paradicsommal és vízzel öntöm fel, még egyszer megsózom.
Először felforralom, majd 1,5–2 órán át lassú tűzön főzöm. -
Pihentetés és tálalás
A főzés után hagyom a forró lében állni még egy kicsit,
hogy a rizs vagy a gersli teljesen megpuhuljon és felvegye az ízeket.

Regenoros sütemény az ünnepekre: csokik Brownie céklával
Hoztam egy Regenoros desszertet is, hogy az ünnepek alatt ne maradjatok süti nélkül.
Az ünnepi ételek mellé mindig jólesik egy kis édesség – és bár a Regenor étrend szigorú, mégis lehet olyan desszertet készíteni, amely teljesen belefér. Ez az csokis brownie céklával nemcsak finom és szaftos, hanem tökéletesen illeszkedik a kúrába, hiszen nincs benne tej, cukor, kakaó vagy olajos mag.
Hozzávalók a tésztához:
- 40 dkg főtt, puhára turmixolható cékla
- 10 dkg állati zsír (sertészsír vagy kacsazsír)
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet fahéj
- 1 csipet őrölt gyömbér
- 25 dkg édesítőszer (eritrit/stevia tetszés szerint)
- 4 tojás
- 10 dkg tönköly liszt
- 4 dkg karobpor (vagy holland kakaópor, ha nem szigorúan Regenoros)
- mehet bele egy kis vanília aroma is (opcionális)
Elkészítés:
-
Mindent a turmixba!
A hozzávalókat tedd egy nagy teljesítményű turmixgépbe, és dolgozd össze sima, krémes, kissé folyós tésztává. -
Előkészítés:
Öntsd a masszát sütőpapírral bélelt, kisebb méretű tepsibe. -
Sütés:
Süsd 180°C-on kb. 30-35 percig, amíg a közepe még szaftos, a teteje pedig szép fényes lesz.
Tipp:
Ez a süti rendkívül tömény és laktató, így mértékkel fogyaszd, de garantáltan megédesíti az ünnepi Regenor menüt!
Kedvezményes vásárlásért vedd fel velem a kapcsolatot ITT >>>
Vagy bővebb információért, iratkozz fel hírlevelemre most!
Ferencz Ildikó
Hívj hétköznap 9-17 h között!
+36 30 560 7121

