Válogattam néhányat a nagyon finom Reg-Enor édesség receptek közül, hogy a kúrázók se szenvedjenek hiányt süteményekből.
Azt azonban előre bocsátom, hogy akinek még nem indult be a fogyás, vagy nagyon lassan mennek a kilók, semmiképp NE egyen desszertet, még akkor sem, ha az összetevők alapján, mind fogyaszthatóak a REg-ENor diéta alatt.
RegEnoros sütik, desszertek:
RegEnoros palacsinta recept:
A palacsintákat alacsony szénhidrát tartalmú amaránt lisztből készítjük.
Az amaránt jelentős ásványi anyag, fehérje- és zsírtartalma révén kiemelkedik a gabonák, álgabonák sorából.
100 gramm amaránt 56 gramm szénhidrátot tartalmaz, ami lényegesen kevesebb, mint a búzalisztben. Az amarántban található összetett szénhidrátok egyenletesen, hosszú ideig ellátják a szervezetünket energiával. Magas rosttartamának köszönhetően az amaránt jótékonyan hat az anyagcserére, és hosszan tartó jóllakottságérzetet okoz – így kitűnő választás a diétánkhoz.
Az amaránt lisztből készült palacsinta nagyon finom, puha és másnap is tökéletes még!
Hozzávalók / 2 adag
- 3 db nagyobb tojás (L méret)
- 10 dkg amarántliszt
- 1 csipet só
- 1 dl víz
- 1 dl szódavíz
- zsír (kacsa-, liba-, mangalicazsír) a sütéshez.
Elkészítés:
A lisztet és a sót összekeverjük. Beleütjük a három tojást és habverővel elkezdjük kikeverni. Fokozatosan adjuk hozzá a sima vizet. Mikor már csomómentes a tészta, 1 dl szódavízzel fellazítjuk.
A palacsintasütőt megkenjük zsírral, felforrósítjuk és kisütjük a palacsintákat.
Tölteléknek ertirites karobport, fahéjat, vagy sárgarépalekvárt javaslok.
Regenoros pavlova receptje :
Hozzávalók:
- 6 tojás
- ½ citrom
- 4 ek. tápióka keményítő
- 3 ek. (őrölt) eritrit (olyan legyen, mint a porcukor)
- 1 cs. cukormentes pudingpor
- 1 ek. kókusztejpor
Elkészítése:
6 tojás fehérjét csipet sóval, fél citrom levével, 3 evőkanál őrölt eritrittel habbá verjük, ha kemény a hab 4 evőkanál tápióka keményítőt keverünk hozzá! A sütőt bemelegítjük 150 fokra (alsó-felső sütés).
Szilikonos sütőpapírral bélelünk ki egy nagy tepsit és 9 halmot teszünk bele. Villával kör alakúra igazítjuk, mélyedést készítünk a közepébe.
150 fokon 4 percig, utána 120 fokon 20 percig sütjük, majd résnyire nyitott ajtónál kihűtjük!
Krém:
6 tojássárgát kikeverünk 3 evőkanál őrölt eritrittel,1 csomag puding porral és kb fél liter kókusz tejporos (1 evőkanál ) vízben felfőzzük, vigyázzunk, hogy ne forrjon fel.
A tortácskákra rátesszük a krémet és gránátalmával díszítjük!
Egyszerű regenoros édesség: madártej eritrillel és rizstejjel
Hozzávalók:
- 1 l rizstej, mandulatej vagy kókusztej
- 4 tojás
- 1 csipet só
- 2 ek. eritrit a tojásfehérjéhez
- vanília rúd
- 80 g eritrit a sárgájához
- 1 ek kókuszliszt
Elkészítés:
A tojások sárgáját és fehérjét válasszuk szét. A fehérjéket verjük kemény habbá egy csipet sóval és az eritrittel. A tejbe kaparjuk bele a vaníliarúd belsejét, és forraljuk fel. A felvert habból evőkanállal szaggassunk galuskákat a vaníliás forró tejbe.
Két-három percig lassú tűzön, fedő alatt megfőzzük. Finoman egy tálra kiszedegetjük őket.
Ha ezzel megvagyunk, a tojások sárgáit egy csipet sóval, eritrittel és 1 ek. (csapott) kókuszliszttel habosra kikeverjük. Majd a langyos vaníliás tejből öntsük hozzá egy keveset és keverjük simára. Adjuk hozzá a maradék tejet, majd addig főzzük, míg besűrűsödik.
Madártej-szelet regenorosan:
Hozzávalók
A tésztához:
- 7 db tojás fehérje
- 17 dkg fehér tönkölyliszt
- 15 dkg Eritrit
- csipet só
A főzött krémhez:
- 7 db tojás sárgája
- 7 dkg eritrit
- 1 db vaníliarúd
- 4 dl kókusztej vagy rizstej
- 5 dkg fehér tönkölyliszt
Krémhez:
- 15 dkg tisztított vaj (ghí)
- 6 dkg eritrit (meg kell kóstolni, és ha nem elég édes, lehet még hozzáadni az édesítőből)
Hab:
- 4 dl bio cukormentes növényi (kókusz) tejszínhab
- 1 dkg eritrit
Elkészítés:
- Tészta: A tojások fehérjét egy csipet sóval és az eritrittel kemény habbá verjük. Ezután két részletben beleszitáljuk a lisztet, óvatosan beleforgatjuk a habba. Egy közepes méretű tepsit sütőpapírral kibélelünk, és 180 fokos előmelegített sütőben 18-20 perc alatt készre sütjük.
- Főzött krém: A tojássárgáját alaposan kikeverjük az eritrittől, a liszttel, a vaníliarúd belsejével, majd hozzáadjuk a tejet és lassan sűrűre főzzük. A tisztított vajat habosra keverjük az eritrittel. Amikor a főzött krém kihűlt, apránként belekeverjük a vajas krémbe, majd a tésztára simítjuk.
- Hab: A tejszínt keményre verjük az eritrittel, majd ezzel beborítjuk a sütemény tetejét. Villával formákat rajzolunk a habba.
Kuglóf a Reg-Enor recept alapján:
Hozzávalók:
- 10 dkg tisztított vaj (ghí) vagy zsír
- 2-3 egész tojás (a tészta állagától függően)
- 12 dkg eritrit
- 15 dkg kókuszliszt
- 15 dkg rizsliszt
- 2,5 dl rizstej, mandulatej vagy kókusztej
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 1 csomag sütőpor (10 g)
- fél citrom reszelt héja
Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra. Előkészítjük a kuglófformát úgy, hogy zsírral kikenjük, majd zsemlemorzsával vagy rizsliszttel megszórjuk. Ez megakadályozza, hogy a sütemény a forma aljához ragadjon.
Tészta: Egy nagy tálban összekeverjük a ghít vagy zsírt a tojásokkal és az eritrittel. Fokozatosan hozzáadjuk a kókuszlisztet és a rizslisztet, közben beleöntjük a növényi tejet és a vanília kivonatot, hogy sima, egyenletes tésztát kapjunk. Ezután óvatosan beleforgatjuk a sütőporral és a citromhéjjal kevert rizslisztet, hogy az összes hozzávaló jól összekeveredjen.
Sütés: A tésztát az előkészített formába öntjük, és elsimítjuk a tetejét. Betesszük a sütőbe, és kb. 35-45 percig sütjük, vagy amíg a tészta aranybarna nem lesz, és a tűpróba tiszta nem marad. A sütési idő változhat a sütő és a forma méretétől függően, ezért érdemes a sütési idő végén ellenőrizni.
Miután elkészült, néhány percig hagyjuk a kuglófot a formában hűlni, majd óvatosan kiemeljük egy rácsra, hogy teljesen kihűljön. Tálalás előtt díszíthetjük porcukorral (eritrittel).
Útifűmaghéj puding gránátalmával
Hozzávalók (2 adaghoz)
- 2 dl növényi tej
- 2 tk. útifűmaghéj
- 4 tk. eritrit
- 2 tk. vanília aroma
- gránátalma a tálaláshoz
Elkészítése:
A tejhez hozzáadjuk a 2 tk. útifűmagot és az eritritet, jól összekeverjük, majd hűtőbe tesszük fél-egy órára, hogy kissé zselés, pudingszerű állagot kapjunk. Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint gránátalma magokkal.
Liszt nélküli fánk
Habcsók
Hozzávalók:
- 2 db tojásfehérje
- 10 dkg 4:1 Dia-wellness édesítő
- kevés kókuszreszelék (opcionális)
Elkészítés:
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük fel, majd hozzáadjuk a Dia-wellness 4:1 édesítőt és egy kevés fahéjat. Opcionálisan keverhetünk bele egy kevés reszelt kókuszt is.
Egy habzsákkal teli sütőpapírral bélelt tepsibe kis halmokat nyomunk.
Előmelegített sütőben (180 fok) 10 percig sütjük, majd kikapcsolva további 10 percig hagyjuk a sütőben száradni.
Tökéletes édesség, amit olykor-olykor Te is élvezhetsz..🙂
Regenoros nudli
Hozzávalók:
- 20 dkg édesburgonya
- 10 dkg burgonya
- 1 közepes tojás
- 20 dkg liszt (rizsliszt és tönkölyliszt keverékét is használhatjátok)
- 1 evőkanál zsír
- csipet só
Elkészítés:
- Főzzük meg az édesburgonyát és a burgonyát enyhén sós vízben. Amikor megfőttek, szűrjétek le őket.
- Amíg még meleg, adjuk hozzá a tojást, a lisztet, a zsírt, és egy csipet sót. Alaposan keverjük össze az összetevőket, hogy egyenletes tészta állagot kapjunk. Az állaga inkább nokedlihez hasonló lesz.
- Szaggassuk a tésztát egy deszkáról közvetlenül forró, lobogó vízbe.
- Figyeljünk arra, hogy ne főzzük túl hosszú ideig a nokedliket, mert nagyon gyorsan elkészülnek.
- Végül pirítsuk meg a nudlikat zsíron egy serpenyőben, hogy ropogós külsőt kapjanak.
- Kínáljuk répalekvárral vagy diawellness porcukor helyettesítővel.
Regenoros muffin
(kókusszal és fahéjjal)
Hozzávalók:
- 2 egész tojás
- 5 evőkanál eritrit
- 5 evőkanál olvasztott zsír
- 5 evőkanál kókuszreszelék
- 1 bögre (2,5 dl) tönkölyliszt
- Kb. 1 dl víz
- fél csomag sütőpor
- egy csipet fahéj
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.
- Egy nagy tálban keverd össze a tojásokat, eritritet és az olvasztott zsírt.
- Add hozzá a kókuszreszeléket, tönkölylisztet, vizet, sütőport, és a fahéjat. Keverd az összetevőket alaposan össze.
- Kanalazd a tésztát muffinformákba.
- Süsd a muffinokat körülbelül 30 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz a tetejük.
Gránátalma lekvár
Sokszor hangzott el a kérdés Reg-Enor kúrázóktól, hogy jó-jó palacsinta… de mivel töltsem meg?
A gránátalma lekvár, a cukkini lekvár, sárgarépa lekvár tökéletes alternatívák erre a problémára.
Hozzávalók:
- 4 nagy gránátalma
- édesítőszer ízlés szerint (pl. diawelness 1:4)
- 1 kanál MSM-C italpor
- opcionális: fehér grapefruit húsa, fahéj, néhány szem szegfűszeg, szegfűbors, egy darabka vanília
- 2 kanál zselatin
- 20 csepp grapefruitmag
Elkészítés:
- Alaposan pucoljuk meg a gránátalmákat. Ügyelünk, hogy a magokat körülvevő hártya és a héj ne kerüljön a lekvárba, mert ezek keserű ízt adhatnak.
- Tegyük a gránátalmaszemeket egy fazékba, adjuk hozzá az édesítőt, az MSM-C italport, és az opcionális hozzávalókat, ha használunk.
- Főzzük körülbelül 40 percig, amíg a gyümölcsök megpuhulnak és levet engednek. Víz hozzáadása nem szükséges.
- Amikor a lekvár elég híg, adjunk hozzá 2 kanál zselatint, hogy megfelelően sűrűsödjön.
- Csepegtessünk bele 20 csepp grapefruitmagcseppet, ez segít a tartósításban.
- Öntsük az elkészült lekvárt sterilizált üvegekbe, és tároljuk száraz, hűvös helyen.
Tipp: A lekvár íze a főzés során változhat, ezért kóstolgatás közben állíthatjuk az édesítőszer mennyiségét.
Répalekvár
Állítólag olyan finom, mint a barack lekvár!
Hozzávalók:
- 2 kg répa
- 300 g Diawellnes 4:1 édesítő
- 1 csomag dzsemfix
- 1 csipet őrölt fahéj
- 1 db citrom leve
- 1 db citrom reszelt héja
Elkészítés:
- A répákat megmossuk, meghámozzuk, majd lereszeljük.
- Egy nagy fazékban összekeverjük a lereszelt répát, az édesítőt, a dzsemfixet, a fahéjat, a citromlevet és a citromhéjat.
- Feltesszük főni közepes lángon. Amint elkezd forrni, csökkentjük a lángot, és kis lángon főzzük tovább, míg a keverék meg nem sűrűsödik és a víz el nem párolog.
- Ha szeretnénk, hogy a lekvár simább legyen, turmixoljuk vagy pürésítsük az elkészült lekvárt.
- Hagyjuk kihűlni, majd töltsük sterilizált üvegekbe.
Citromlekvár
Hozzávalók 3 x 2,5 dl-hez:
- 1 kg citrom
- 150 g negyedannyi édesítő
Elkészítés:
A citromokat meghámozzuk és eltávolítjuk a héjuk fehér részét is. A gyümölcsöket egy tálba helyezzük, és annyi vizet öntünk rájuk, hogy teljesen ellepje őket. Ezt követően 3 napon keresztül áztatjuk, naponta 2-3 alkalommal cseréljük a vizet.
Egy lábasban 1 dl vizet öntünk, hozzáadjuk az édesítőt és közepes lángon, kevergetve addig főzzük, míg az édesítő teljesen felolvad (kb. 5 perc). Ezután hozzáadjuk az apróra vágott, kimagozott citromokat, és állandó kevergetés mellett körülbelül 30 perc alatt sűrűre főzzük.
A kész lekvárt tiszta, sterilizált befőttesüvegekbe töltjük, azonnal lezárjuk őket, és 5 percre fejjel lefelé állítjuk. Ezután visszafordítjuk őket és hagyjuk kihűlni. Száraz, hűvös helyen tároljuk.
Cukkinilekvár
Ez a különleges cukkini lekvár recept egy remek módja annak, hogy új ízeket próbáljunk ki. A lekvár íze nem emlékeztet a cukkinira, így sokan nem is gondolnák, hogy ebből a zöldségből készült.
Hozzávalók:
- 3 kg cukkini
- 4-5 evőkanál Dia-wellnes édesítő
- fahéj ízlés szerint
- citromsav
- cukorstop Haas dzsemfix vagy pektin
- grapefruit csepp a tartósításért
Elkészítés:
- A cukkinit meghámozzuk, kimagozzuk és kockára vágjuk.
- Puhára főzzük, majd leszűrjük a vizet.
- Az ízesítő hozzávalókkal együtt turmixoljuk össze.
- A dzsemfix vagy pektin hozzáadásával sűrűre főzzük.
- Sterilizált üvegekbe töltjük. Mielőtt lezárnánk az üvegeket, minden üveg tetejére cseppentünk 5 csepp grapefruit cseppet a tartósítás érdekében.
- Az üvegeket lezárjuk és hagyjuk kihűlni.
Elkészítés:
Az összetevőket – a tepertő nélkül – jó alaposan összekeverjük és átdolgozzuk. Ezután kinyújtjuk, és megkenjük a frissen darált töpörtyűvel. 15 percenként újból kinyújtjuk és hajtogatjuk. Ezt megismételjük 3-4-szer.
Utolsó kinyújtáskor a tészta tetejét berácsozzuk, majd kiszaggatjuk a pogácsákat. Megkenjük sózott tojással, és mehet máris a forró sütőbe.
180-200 fokra előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük kb. 20 perc alatt.